Omschrijving: Terugkerende doden eisen eerbied voor hun gebeente
Verhaalopbouw: Omdat er een school gebouwd moest worden, gingen enkele mannen helpen graven. In de grond vonden ze mensenbeenderen. Ze vonden ook een schedel met een gat erin. 's Avonds zaten de mannen spottend te praten over de lugubere vondsten die ze hadden gedaan. De man met het gat in zijn schedel moest een bokser zijn geweest, zo vertelden ze lachend. Opeens ging het licht uit en hoorden de mannen een luide slag, waarop iedereen doodsbang wegliep. Het moest een teruggekeerde dode zijn geweest met wiens beenderen men had gespot.
Verhaal: Biej Homans, as dao ene jong van Stokkem neet gewaes waas ’s aoves, d’n auwen Hopman zoeg hem ’s angerendaags: "Woe höbste gisterenaovend geziète?" zag er dan. Dao zuote ver zoe rondom om de moër (muur), allemaol op oos hoeke (hurken); zoe viertig, vieftig jonges giènge dao ’s aoves uchtere. En den auwen Hopman dae kanj (kende) die allemaol. En dao woer dan vertèld. Later waas het biej Tiena van de Row. De sjoel (school) wuore ze dow aan ’t make, dat hoes woes dich (= zijn zoon die hoofdonderwijzer van Stokkem is) in woêns. Ich höb dao brikke sjoengemaak, dao stong ’n aud hoës. En woe dao gegrave woer dao vonje ze niks as knuek (knoken) van minse, knuek en köp (koppen). Wièr giènge die dan miète mèt oos erm en bein, en die wuoren allemao väöl langer. Die minse mote vreuger väöl groëter gewaes zien as now. Dow wuore ter ouch biej mèt e gaat in de kop en zoe. ’s Aoves biej de Hopman woer dao ouch uever gekald en mèt gelache. Dae mèt dat gaat in z’ne kop dat waor ene bokser gewaes, en zoe he. In eine kier ene slaag… het leeg oet en allemaol oppeluip. Ze zien neet mie dorre (durven) trökguon.
Dat is wal eine van die köp gewaes dae trökgekommen is.

Verzamelaar: J. Venken