Omschrijving: Behekst kind krijgt een gezwel op de arm
Verhaalopbouw: Een jongen die op een zondag met zijn vriendin door het veld wandelde, kwam een heks uit Mechelen tegen, die in Opgrimbie was komen wonen. De heks kwam dichterbij, kneep het meisje in de arm en sprak: "Meisje, wat heb jij een mooi jasje aan!" Nog geen twee uur later moest het meisje dringend naar de dokter omdat haar arm helemaal gezwollen was. Men kon zichzelf alleen beschermen tegen de kracht van de heks door hoger te slaan dan de heks.
Verhaal: Ich geeng ins op ene zondeg het veld in mèt m’n vriendin get wandele. Wer meusjten in daen tied nao het lof guon en aste dan koffie had gedronke dan kraeg ich ins permissie dèks vuer ins mèt te guon. Wer hauwe café, ich moch neet dèk ewegguon, maa as dan m’n zuster biej os waas dan moch ich toch ins guon. Dan keem mich die aanrope en dan ging wer zoe ins het veld in en zoe, wie dat dow waor in daen tiëd. En dao waor ’n aud wiefke, het waor ein van Mechelen, maar die woende in Grömmie en dao zagte ze altied "de heks" tiènge. En die hauw ’n geit en die heujde mèt die geit langs de straot. Dow kump dat wiefken op os aan. "Cornelia", zaet ze - Cornelia hète dat maesje - zoe keem ze op z’nen erm - "Maa keind, dich höbs e sjoen jesken aan". Zoe deeg ze zjus. "Jao, tunk (dunkt) het uch, tant?" zag het dow zoe tièngen hem. Maa nog gein twie ore daonao waas dat maesje biej hun en dow mosjte ze mèt spood nao den dokter guon, dow hauw het zoe enen erm. Ech gebäörd. Dow waor z’nen erm verguftigd en dow zien ze eppetig (vlug) nao den dokter mote guon. Den dokter haet dow z’n zake geduon en dow waor het weer tegooi. Ma die hauw het toch maar geduon, he. Dow zagte ze zoë, as dat gebäörde, aste dan het verstand has van as die now zag: "Waat höbste dit?" en dich kos dan doen: "Och waat höb dièr e sjoen kleid aan?" Aste zoe terbuove keems en de keems ouch aan häör, dan kosj ze niks. De hoofdes häör maar aan te raken en dan waor het niks.

Verzamelaar: J. Venken
Corpus: JVENK.20E