Omschrijving: Verzonken kasteel, koets en klokken
Verhaalopbouw: Op Egelsberg tegenover Sint-Jansberg in Maaseik, lag het kasteel van Zilverkruus. In dat kasteel woonde vroeger een baron die zijn ziel aan de duivel had verkocht. Op zekere dag is het kasteel verzonken en is ook de baron in zijn paardenkoets in de vijver gezakt. Op kerstnacht kon men de klokken van het kasteel horen luiden en zag men de baron ronddwalen op de vijver.
Verhaal: In Mezeik tiegenuever St. Jansberg lig Egelsberg en dao lig e kestiel van Zilverkruus. Dao moot vreugerjuore ene baron gewoend höbbe, dae moot mèt den duvel ouch omgegangen höbbe - zoe het sjient - en z’n zeel verkochd. En naoderhand, ’t waas ene rieken hier, ich weit neet wie of waat, en het is dow misgeloupen en al is verzonken mèt koets en paerd en al in de viever. En ze willen höbbe, eder jaor mèt kièsmis, es de klokke loeje ’s nachs, dan zouder dao nog ronddwalen en mèt paerd en al boeve de viever komme. Egelsberg, dao woende Zilverkruu[?] op, dao lig e kestielke en dan geit ’n gelei wujer het veld in, da ligge de Roevenne, dao is polis Slangen zieliger nog verdronke.

Verzamelaar: J. Venken
Corpus: JVENK.20E