Omschrijving: Zwarte hond spuwt vuur als men er met een steen naar gooit
Verhaalopbouw: Twee mannen die waren gaan kaarten gingen samen naar huis. Onderweg zag één van de mannen plots een zwarte hond langs de weg zitten. Zijn vriend zag de hond echter niet. De man gooide met een steen naar de hond, waarop het dier vuur begon te spuwen. Daarop liepen beide mannen naar huis zo snel ze konden. Nooit zijn de mannen nog langs diezelfde weg naar huis gegaan.
Verhaal: Do gongen es twee kaarters heivers en ze waren bekans in Ophoven terug toen de einen ineens ne zwarte hond langs de weg zat zitten en de anderen zag em neet en die einen gooide erop met ne kei en die hond begost toen vuur te tuffen uit zijn bakkes en toen zag den anderen het auch en ze liepen al wat het geven kost heivers en ze zijn nooit meer daarlangs gaan kaarten.
Regio: Ophoven