Omschrijving: -
Verhaalopbouw: Twee jongens die in Martenslinde gingen werken, kwamen 's avonds aan bij hun huis in Ellich. Toen één van de jongens vloekte omdat de poort al dicht was, sprak een hond: "Hola, hier niet vloeken!" Daarop zei de andere jongen: "Stamp hem onder z'n kont!", waarop de hond antwoordde: "Stamp maar eens als je durft!" Even later sprong de hond één van de jongens in de nek. Die hond was de vuurman, die zich liet dragen . De jongens gingen langs het hek in het Heksensteegske naar huis. Toen de vader zijn zonen verweet dat ze zo laat thuis waren, sprak één van de jongens: "Zeg maar niets. We zijn niet alleen". Daarop zei de hond: "Jawel, nu zijn jullie wel alleen" en hij sprong op de grond en liep
Verhaal: 44 Achteraf was dan nog ene geweest in Ellich. En die mensen die woonden daar zo wat afgezonderd. Maar die hadden familie in Spouwen of in Linde, een grote boerderij wat in het veld lag, en die gingen daar af en toe - ook voor te werken of iets - heen. En toen ’s avonds, in Ellich op die boerderij, waren dan tien kinderen en papa en mama: twaalf. En daar waren zes jongens en zes meisjes. En die twee jongens wat dan naar Martenslinde of daar werken waren, die waren niet bij hun (thuis) ’s avonds. En ja, een grote bende en iedereen had nog werk en (iedereen liep) buiten en binnen en toen hadden ze de poort al gesloten. En toen kwamen die twee aan uit het veld, het was donker en ze konden niet binnen. "Oeioei," zei de ene tegen de andere, "wat gaat het nu worden?" Ja, en die zette ene "Nonde.." erop en die vloekte. En daarmee stond een grote hond bij hun. "Hola," zei die hond, "hier niet vloeken!" En toen bezag de ene de andere al. "Stamp hem onder z’n kont," zei toen ene. "Stamp maar eens als je durft,’ zei de hond toen.
45 [luid lachend]
44 "Stamp maar eens als ge durft!" Oeioeioeioei, de ene was banger en die durfde niks zeggen. En toen sprong de hond op die wat had willen stampen z’n nek. En toen stond hij daar met die hond. Ja, maar dat was de ‘sjóófet’ wat hem op z’n nek gesprongen was. En toen moest hij hem nog vasthouden. "En nu zal je me dragen tot ik binnen ben," zei toen de ‘sjóófet’, de hond. En de andere die bad maar stillekes aan en (had) bang. En toen moesten ze door het Heksensteegske. En daar hing een ‘brier’ (= ijzeren hek) aan de wei wat daar aan de boerderij vast was, en aan die ‘brier’ moesten ze in en zo verder af tot ze aan het huis waren vanachter. En ze zagen dat licht brandde en toen hebben ze geklopt. Toen kwam de pa zeker, de pa kwam open doen. En toen zei de pa toen hij hun hoorde: "Ja, maar wat is dat? En zo laat gebleven." En die was moeilijk: en dat mocht niet zijn en zo en zo. "Zwijg maar," zei toen de andere. "Zeg maar niks. We zijn niet alleen." "Jawel," zie die hond toen, "nu zijn jullie alleen." En die sprong toen van z’n nek af en die liep terug door de hof op naar de grote weg.

Verzamelaar: H. Schoefs
Taal: Limburgs (Groot-Riemst)