Omschrijving: Sprekende hazen
Verhaalopbouw: Een man die in de zinkfabriek werkte, zag een haas in de weide achter de fabriek. Toen de man de haas neerschoot, zei het dier: "Verdomme, je hebt me!" De man ging de haas oprapen en vond in het oor van het dier een briefje met daarop de volgende tekst: "O, jij onnozele kloot, ik ben nu eindelijk dood. Ik ben getrapt en geslagen, en nu word ik nog door de baas van de zinkfabriek weggedragen."
Verhaal: Toen ik nog op 't zinkfabriek te Budel werkte, hadden ze daar eens een haas gezien in de wei, die precies achter de fabriek ligt. Mijn broer moest aan de seveillant gaan zeggen dat er ene haas in 't gras zat. Ie ging er op af met 't geweer en ie schoot. Maar toen riep die haas: 'Verdoeme, ge hebt me.' En toen ie den haas opraapte, zat er ook nog een papiertje in zijn oor met de volgende woorden:'On, gij onnozele kloot, Ik ben u eindelijk dood, Ik ben getrapt en geslagen En nu word ik nog door de baas van 't zinkfabriek weggedragen.'Het is misschien een grap geweest, maar 't is toch geheimzinnig dat een haas kan roepen.
Codering: Sprekende hazen: variante (Budel)
Regio: Budel