Omschrijving: Spookhaan licht boer in over wat de meiden deden
Verhaalopbouw: In Dorplein woonde een boer die veel meiden en knechten had. Wanneer de boer weg was, gebeurde het vaak dat de meiden stiekem zaten te eten. De boer kwam het echter altijd te weten omdat zijn bruine haan het hem vertelde. Op een dag probeerden de meiden de haan te verdrinken. Toen de boer zijn haan de volgende dag uit de put haalde, leefde het dier nog. Daarop sloot de boer de meiden op in de kelder, waar ze moesten sterven. Uiteindelijk werd de boer opgehangen.
Verhaal: Op Dorplein woonde een boer die vele meiden en knechten had. Als de boer weg was, smeerden de meiden een paar sneden brood meer. Maar de boer wist toch steeds wat er gebeurd was. Die meiden werden dan in een kelder in ijzers geklonken en moesten daar zo sterven. Later bleek dat een bruine haan de boer steeds inlichtte. De meiden hebben die haan eens willen verdrinken, maar toen de boer hem 's anderendaags uit de put haalde, leefde hij nog en de schuldigen werden toen ook gestraft. Later hebben ze die boer toch ook opgehangen.
Codering: Spookhaan licht boer in over wat de meiden deden: variante (Budel)
Regio: Budel