Omschrijving: Stand van zaken
Verhaalopbouw: In 1541 werden in een strooien huisje in Loon vijf heksen verbrand. Eén heks had zelfmoord gepleegd in het zolderkamertje waar ze na de folterpraktijken was opgesloten. Een andere heks bezweek op de ladder terwijl men haar folterde 'à la vielle' (1).
Verhaal:

[De informant haalt een lijst boven van allemaal heksen die een proces hebben gehad. De informant heeft het allemaal opgezocht in boeken en archieven uit de omgeving.]
B: Kijk, 1532 Belie Rombouts levend verbrand. In 1541 zijn er vijf heksen verbrand te Loon in een huizeke gemaakt van stro. Ik heb nooit kunnen vinden welke het geweest zijn. Daar ben al ik lang naar aan ’t zoeken, maar dat kan ik nergens niet vinden welke dat dat geweest zijn. Die werden met vijf tegelijkertijd verbrand. Dan Margriet Herroes in Loon, die pleegde zelfmoord. Ja, die had men al zodanig gefolterd en die had men in een zolderkamerke opgesloten gehad en toen men ’s anderendaags ging kijken had ze zelfmoord gepleegd. Van ellende waarschijnlijk hé. Hanaers van Berlingen, die bezweek op de ladder.
G: ‘A la vielle’ of wat? [dit is een folterpraktijk waarbij men de armen van de beschuldigde achter de rug samenbond en omhoog trok.]
B: Ja, waar ze ze optrokken zo he.
G: Ja.
B: Maar ze werd toch nog verbrand in Rullingen, op het ‘driegske’. En dan hadt ge Gertrude Meulens van Loon en die onderging hetzelfde lot. Beiden werden aangewezen door Reimer Luimers van Vrolingen en Maria Bamps, die werd verbrand.
Dat zijn er dan die gestraft geweest zijn, maar daarom niet ter dood veroordeeld hé.
G: Ja.

Verzamelaar: G. Verdickt
Taal: Limburgs (Zuiden)
Corpus: GVERD.21E
Codering: BII19
Schriftbron: G. Verdickt, Leuven, 2002
Regio: Borgloon
Datering: 18 februari
Relatieve Datering: 1541
Subgenre: sage
Opmerkingen: (1) Folterpraktijk waarbij men de armen van de beschuldigde achter de rug samenbond en omhoog trok.