Omschrijving: Het eerste heksenproces van België
Verhaalopbouw: Het eerste heksenproces in Vlaanderen vond plaats in 1532 in het graafschap Loon. De schoolmeester vertelde aan de kinderen dat de heks een kuiltje in haar voorhoofd had, langswaar de duivel haar doopsel had weggenomen. Op de pijnbank bekende de heks alles en gaf toe dat ze de heksenkunst had geleerd van een heks die al eerder in Diepenbeek was verbrand. De heks werd veroordeeld tot de brandstapel. In 1541 werden in Borgloon nog vijf heksen verbrand.
Verhaal: J.G.: Het eerste heksenproces van Vlaanderen vond in 1532 plaats te Loon, het graafschap Loon. Belie Rombouts van Broekem werd er voor toverij aangeklaagd. Ze werd schuldig gevonden omdat ze een kuiltje in haar voorhoofd had. Door dit kuiltje had de duivel haar doopsel uitgehaald, zo vertelde de schoolmeester aan de dorpsjeugd. Op de pijnbank deed ze, Belie, een volledige bekentenis af en ze verklaarde dat ze haar hekserij leerde van een heks die voorheen te Diepenbeek werd verbrand. Belie werd veroordeeld om levend verbrand te worden. In 1541 werden nog 5 heksen verbrand te Borgloon. Nadere gegevens hierover ontbreken echter.

Verzamelaar: G. Verdickt
Taal: Limburgs (Zuiden)