VVB - Vlaamse Volksverhalenbank
Terug naar de startpagina Wat is een sage? Achtergrond bij dit project Medewerkers Interessante links
Zoekscherm Wat is narratologie? Doelstellingen VVB Terminologie Contact
 
- Vlaamse Volksverhalenbank -

Verhaalfiche
ID: 11528
Nummer: GVERD0124-0124
Type: 4. Historische sagen
Omschrijving: De galg van Helshoven en martelpraktijken (o.a. voor heksen)
Verhaalopbouw: In Helshoven stond een stenen galg waar de mensen van Gelmen, van Rijkel en van Gelinden werden opgehangen. Men liet de lijken een hele tijd hangen om een voorbeeld te stellen voor de mensen. Daarna werden de lijken onder de galg begraven. Op de plaats waar de galg stond, werden soms zelfs mensen geradbraakt.
Verhaal: M: En ’t verhaal van de galg, wat was dat in Helshoven?
J: De galg, ja dat was feitelijk, daar werden die van Gelmen en die van Rijkel werden daar opgeknoopt. Daar stond een stenen galg. […] Dat wil zeggen twee pilaren gemetst en een balk. En daar zijn er veel opgeknoopt geweest. (De inwoners) van Gelinde ook. Gelinde kwam mee daar ook opknopen. En gewoonlijk werden… die lijken lieten ze daar God weet, afin ‘God weet, dat weet ik niet’ maar een hele tijd hangen ter exempel (als voorbeeld) van iedereen. Om mensen schrik te maken. Dan werden die koorden overgesneden en die werden gewoonlijk onder de galg begraven.
G: Onder de galg?
J: Onder de galg. Ge moest maar juist de koord over snijden en ze vielen in een gat hé. Nu hebben ze daar over enkele jaren een varkensstal gebouwd. […] en daar riolen gelegd en buizen van de varkensstal en dat komt in de beek te Helshoven uit. Toen hebben ze daar [onverstaanbaar] doorgegraven, waar die galg gestaan heeft. Dat was immens, zoveel gebeenten staken er. Van mensen die daar ooit opgeknoopt zijn geweest he. Zelfs ook geradbraakt. Wat was dat radbraken? Weet ge dat?
G: Martelen tot ge er niet meer deftig uitzaagt.
J: Een wiel van een wagen, daar werden ze op uitgestrekt. En in ’t midden hadt ge de…’den dom’ zeggen wij daarop (daartegen) waar de as in steekt. Dat was hoger.
G: ja.
J: Dat kwam goed uit hé. Dan werden die mensen zo…in het midden lagen die hoger. Met hun armen uiteen en hun benen uit elkaar en er goed aan vastgesjord. En dan namen ze dikke ijzers. En dan sloegen ze de benen en de armen van die mensen over. En voor het lijden te verzachten uiteindelijk, dan sloegen ze de borst in. Dat was radbraken. Omdat het op een rad is.
[…]

Verzamelaar: GVERD.20E
Notulist: Katrien Van Effelterre
Taal: Limburgs (Zuiden)
Corpus: GVERD.21E
Codering: V12
Aard bron:Mondeling
Schriftbron: G. Verdickt, Leuven, 2002
Regio: Voort
Kloekenummer: P192
Verteller: 2133 Vertellersinfo
Datering: 12 januari
Jaar: 2001
Relatieve Datering:
Aard getuigenis: fabulaat
Literair: nee
Subgenre: sage
Opmerkingen:

Trefwoorden

Motieven

Plaatsen

Namen

  Andere Eigennamen

   

   © Seminarie voor Volkskunde K.U.Leuven - engine & design: Maerlant Centre
   converted by: Philippe Le Comte