Omschrijving: Geraamte veroorzaakt spokerij
Verhaalopbouw: Een man werd geplaagd door een fret die in een gat zat. Daarom ging de man bij X een spade lenen. Bij X stond de deur van de stal open. Op de stal zag de man tot zijn grote schrik een vuurbol. Daarop sprak X tot de vuurbol: "Vertrek maar!" X had op zijn boerderij al vaak vuur gezien en vreemde honden die tussen zijn benen door liepen. Een tijdje later vond men een geraamte in de stal van X.
Verhaal: Vroeger gingen de mensen op den vis en die zaat in een gaat dat ze neet toe kosten krijgen. En toen hebben ze een schup gehaald bij Joop, en daar stond de staldeur open en midden op de stal zaat nen bol vuur en ze zeiden tegen Joop dat de staldeur wijd open sting en toen zei Joop: 'Vertrek maar.' En ze zagen do anders nog vuur dat langs het gelei op liep en honden die tussen de benen liepen. En later heeft men een geraamte uit de stal opgehaald.
Codering: Geraamte veroorzaakt spokerij: variante (Kinrooi)
Regio: Kinrooi