Omschrijving: Geest van overleden man komt terug omdat hij een belofte niet vervuld had
Verhaalopbouw: De echtgenoot van X kwam na zijn dood spoken. Omdat X de geest van haar man al meermaals vóór het Mariabeeld had zien zitten, bedacht ze plots dat haar man vroeger had beloofd om op bedevaart te gaan indien de koe gezonde kalveren zou werpen. Nadat X zelf op bedevaart was geweest, zag ze de geest van haar man niet meer.
Verhaal: Trien T. heeft me vroeger vaak verteld dat de geest van haar man teruggekomen was, omdat ie beloofd had op beevaart te gaan naar Roermond. Iedere avond kon Trien toen de geest van haar man voor het Lieve-Vrouwebeeld zien zitten. Toen viel het haar in dat haar man vroeger eens beloofd had op beevaart te gaan als de koe goed kon kalven. Trien is toen zelf gegaan en vanaf toen heeft ze de geest niet meer teruggezien.
Regio: Maarheze