Omschrijving: Heks laat koe sterven
Verhaalopbouw: X ging bij een boer in Maarheze een koe kopen. Omdat Y de prijs veel te hoog vond, zei ze: "Als je je prijs niet verlaagt, zal je er nog zelf de dupe van worden." De boer weigerde echter zijn prijs te verlagen, waardoor Y met lege handen naar huis ging. Enkele dagen later gaf de koe van de boer geen druppel melk meer en na een week was het dier dood. Zo is men erachter gekomen dat Y een heks was.
Verhaal: Fien N. ging ook eens bij een boer in Maarheeze een koe kopen, maar de prijs moet haar wel te hoog gelegen hebben, want ze konden tot geen akkoord komen. Toen ze wegging, zei ze tot de boer: 'Je zou toch maar beter mijn prijs aannemen, want anders ga je nog meer schade lijden.' Die boer geloofde er niet veel van en zei dat ze aan geen cent minder de deur uit zou gaan. Maar ie heeft er spijt van gekregen, want een paar dagen later gaf die koe geen druppel melk meer en na een week was ze kapot. Toen heeft ie er niks meer voor gekregen. Maar zo zijn de mensen toen te weten gekomen dat Fien een echte heks was.
Codering: Heks laat koe sterven: variante (Maarheze)
Regio: Maarheze