Omschrijving: De boter behekst
Verhaalopbouw: Boer X had nooit problemen met het maken van boter. Op een dag wilde het echter maar niet lukken; hoe lang hij ook probeerde, de melk bleef schuimen. De vrouw ging naar de paters van Hasselt en vertelde hen wat er aan de hand was met de melk. Daarop zeiden de paters: "Laat uw man zijn hand tot aan zijn pols in de room steken; dan heeft hij de heks bij de keel, en dan zal ze jullie met rust laten." Omdat de man niet in heksen geloofde, wilde hij het eerst niet proberen. Toen hij ten einde raad was, wist de boerin hem toch te overhalen zijn hand in de room te steken. Daarna hadden ze geen enkele moeite meer om boter te maken van de melk.
Verhaal: Bij Felix T. hier op de steenweg, daar hadden ze altijd boter op twintig minuten. En eens waren ze aan 't 'rollen' maar de boter kwam niet al 'rolden' ze drie dagen aan een stuk.En de vrouw ging naar de paterkens van Hasselt en die gaven haar heiligdommekens en ze zeiden: 'Weet ge wat ge nog moet doen. Dat uw man zijn hand tot aan zijn pols in de 'zoor' steekt, dan heeft hij de heks bij de keel, dan zal ze u wel gerust laten.' Maar die man geloofde daar niet aan en hij wou eerst niet, maar zijn vrouw zei: 'Ta-ta-ta, de pater heeft het gezegd, en hier, steek er uw hand in.' En toen ze begonnen te rollen, had ze de boter gauw.
Codering: De boter behekst: variante 2
Regio: Guigoven