Omschrijving: Heks, vermomd als muis, wordt herkend door messteek
Verhaalopbouw: Alle knechten die bij een molenaar in Maarheze in dienst werden genomen, stierven nadat ze één nacht in hun bed hadden geslapen. Toen de molenaar zelf een nacht in het bed ging liggen, gebeurde er echter niets. De volgende knecht die de molenaar in dienst nam, werd bij zijn aanwerving ingelicht over de vreemde voorvallen met de andere knechten. De nieuwe knecht nam een mes mee naar bed. Die nacht werd de knecht om twee uur wakker door een vreemd geritsel. Daarop zag de knecht een witte muis die in zijn hand wilde bijten. De knecht sneed de muis met een mes en bleef zelf ongedeerd. De volgende ochtend had de vrouw van de molenaar een verband om haar hand. Toen wist iedereen wie de heks was.
Verhaal: Een molenaar in Maarheeze had eens nen nieuwe knecht. Toen ie echter voor 't eerst ging slapen, werd ie niet meer wakker. Zo stierf de ene knecht na de andere. Hadden ze een nacht in hun bed geslapen, dan waren ze 's morgens dood. De boer ging zelf ook eens in dat bed slapen, maar toen gebeurde er niets. Nu had de molenaar weer een nieuwe knecht maar deze werd door de molenaar ingelicht over de voorgaande geheimzinnige gebeurtenissen. De knecht nam dan ook een mes mee in zijn bed. 's Nachts om twee uur werd ie wakker en ie hoorde iets ritselen. Hij keek en zag een witte muis die precies op dat ogenblik in zijn hand beet. Hij sloeg er met zijn mes na en raakte ze wel. Toen ie 's morgens opstond, zag ie de vrouw van de molenaar met een verband rond haar hand. En toen wist ie meteen wie er de heks was.
Regio: Maarheze