Omschrijving: Wanneer tovenaar niemand vindt om te plagen, moet hij zichzelf pijnigen
Verhaalopbouw: Men vertelde dat X een tovenaar was. Op een dag zag een man toevallig hoe X zichzelf met spelden in het been prikte. Toen X zag dat er iemand was, hield hij snel op met prikken. De man wist nu echter wel zeker dat X een tovenaar was, want hij had gehoord dat tovenaars zichzelf moesten pijnigen wanneer ze niemand vonden om te plagen.
Verhaal: Toon v.N. had de naam einen tovenaar te zijn. Ich kwaam er nogal veul en nooit had ich er iets vreemds gemerkt, maar toen ich auch es op ne keer weer da kwaam, zag ich Toon zitten en ie was zich me spelden in zijn bein aan het steken. 'Toon, wa doeste nouw?' vroeg ich en toen hiel ie er rap met op maar toen wist ich toch dat Toon ne tovenaar was, want ich heb altijd horen zeggen dat tovenaars zichzelf moesten pijnigen als ze niemand kosten vinden om te plagen.
Corpus: TDANI.20E
Codering: Wanneer tovenaar niemand vindt om te plagen, moet hij zichzelf pijnigen: variante (Kinrooi)
Regio: Kinrooi