Type: 3.2 Vrijmetselaars
Omschrijving: De framasson van Proven
Verhaalopbouw: Een man die zijn ziel aan de duivel had verkocht, wilde zich bekeren vooraleer zijn tijd om was. Met veel moeite werd de man naar de kerk gesleept. Vóór de consecratie was de framasson heel onrustig en zat hij de hele tijd te schuifelen op zijn stoel. Na de consecratie was dat voorbij. De geestelijke die de mis leidde, was helemaal bezweet. In het huis van de framasson zat een zwarte kat die veel groter was dan een hond.
Verhaal: Fransse, ze zeien dat hij zijn ziele verkocht hadde aan den duivel, hij heeft hem bekeerd en z’hebben hem voor dat zijn tijd uit was naar de kerke gesleept en de geestelijk was heel in zweet. En voor de consecratie, ’t was al schuifelen en zingen en leven maken en achter de consecratie, hij viel stille. En ze zeien dat er één binnenging in zijn huis en in plekke van daar etwien te zien ’t was een zwarte katte, vele groter dan een hond.
Verzamelaar: A.-M. Devynck
Taal: West-Vlaams (Franse grens)