Omschrijving: Heks verlaat haar lichaam
Verhaalopbouw: Een houthandelaar uit Nieuwerkerken ging in de Kempen dennen halen. In het dennenbos trof hij tientallen vrouwen aan, onder wie drie dames uit Nieuwerkerken. Toen deze drie vrouwen hem zagen, dreigden ze: "Indien je aan iemand vertelt dat je ons hier hebt gezien, zal het niet goed met je aflopen." Toen de houthandelaar weer in Nieuwerkerken was, vroeg hij aan iedereen of de drie vrouwen waren weggeweest. Men antwoordde hem dat de vrouwen de hele dag in het dorp waren gebleven. De houthandelaar heeft zijn verhaal pas durven vertellen toen de drie vrouwen dood waren.
Verhaal: Een houtkoopman van Nieuwerkerken was eens in de Kempen dennen gaan halen. Daar in een dennenbos kwamen veel vrouwen aan hem door en toen zag hij dat er daar ook drie van Niewerkerken bij waren die hij kende. Toen ze hem zagen, kwamen ze naar hem en ze zegden dat het niet goed met hem zou aflopen, als hij zei dat hij hen daar gezien had. Toen hij terugkwam vroeg hij overal of die drie weg geweest waren, maar ze waren niet buiten 't dorp geweest, de hele dag hadden ze op straat gelopen en 's avonds konden ze niet meer in de Kempen geraken. Die houtkoopman heeft maar 'dèren' spreken toen ze dood waren en die geloofde vast dat die door de lucht daarheen gevlogen waren. Zo heb ik hem dat horen vertellen.
Codering: Heks verlaat haar lichaam: variante 2
Regio: Binderveld