Omschrijving: Doodkaars
Verhaalopbouw: Veel mensen beweerden dat een doodkaars een licht was dat ontstond uit de dampen die opstegen uit de moerassen. Oudere mensen geloofden dat doodkaarsen verschenen op plaatsen waar geld verborgen lag.
Verhaal: J’hebt er vele die zeggen dat een doodkeirse dat dat den doom (damp) i die komt van de meersen, dat dat een klaarte geeft dat je ziet. Dat geeft een verschijning. ’t Zijn er vele die daarvan benauwd zijn, die zeggen: "Kijk een doodkeirse, me gaan daar niet passeren”! Ze willen hebben dat dat uit de grond komt, den dauw alzo, en dat geeft een klaarte. Ja, een doodkeirse, waar dat dat zinkt, zeien de oude mensen, ’t was daar een pot gedolven, entwat dat ze gedoken hadden, de die die dood waren en als je daar op voortging en keek waar dat die keirse binnenging, ging je dat daar werevinden, geld.
Verzamelaar: K. Erard
Taal: West-Vlaams (Ieper)