Type: 1.2 Aardgeesten
Omschrijving: Reus overwint in wedstrijd
Verhaalopbouw: Op Beukenberg waren een man uit Hoesselt en één uit Tongeren elk een kruiwagen aan het laden met bakstenen. De omstaanders sloten een weddenschap over welk van de mannen het snelst driemaal met een volle kruiwagen heen en weer kon lopen. De man uit Hoesselt won. Die man moest wel een reus zijn, want hij kon een heel brood opeten en daarna nog twee glazen bier drinken. Op een dag slaagde die reus er zelfs in om zonder veel moeite een kar met acht kalveren van Hoesselt naar Tongeren te trekken.
Verhaal: Op 'Bukeberg' (= Beukenberg) wareter (= waren er) twee, ene van Hoesselt en ene van Tongere(n), die waren ene groten brikkekruiwagel (= kruiwagen bakstenen) aan 't vol laden. Doa wareter (= waren er) nog ander aan 't wandelen, en doa was ook ene vareke(n)skoopman, en die wedde op die van Hoesselt tegen enen andere wa wedde op die van Tonger(n). Ze moesten drie keer op en af gaan met de kruiwagel. Mè die van Hoesselt won! Dat kos (=kon) nie anders, dat was ene reus, kom! Die was zo sterk aster (= als hij) wilde. Die kos een aad broud (= oud brood) ineens opeten en dan dronkter (dronk hij) nog twie groute (= 2 grote) pinten! Ja, ja, en die was eens op(ge)komen met een handkar met ach(t) ka(l)ver bijeengebonne met de poten, en he he(ef)t ze gestoten van Hoesselt tot Tongeren, en he was nog nie moe!
Regio: Henis
Kloekenummer: Q158a