Omschrijving: Wie de heksen stoort wordt gestraft
Verhaalopbouw: Een schrijnwerker was tot één uur 's nachts aan het werk geweest om een doodskist te maken. Daarna moest hij nog bij zijn broer langsgaan om borstels te halen. Onderweg hoorde de schrijnwerker heksen in de weide dansen en plezier maken. Toen de man bij zijn broer aankwam, vertelde hij wat hij had gehoord. Zijn broer zei dat hij het zelf ook al een keer had gehoord, en dat hij de volgende ochtend een heksenkring in de weide had gezien. De vader van de schrijnwerker moest op een avond door de grote weide van een boer naar huis. Onder een appelboom vond hij een stok, die bijzonder mooi was afgewerkt. De vader nam de stok mee en kroop door de haag. Plots griste iemand de stok uit zijn handen. Toen de man achterom keek, zag hij in de appelboom zes vrouwen zitten. Een tijdje later later werd in een naburig huis een bed uitgebroken, waarin men allemaal scharen en naalden aantrof, die wel van zilver leken. De vader van de schrijnwerker was ervan overtuigd dat hij de vrouw uit dat huis ook in de appelboom had gezien.
Verhaal: Ik had op een nacht tot één uur aan een doodskist gewerkt en toen moest ik nog borstels gaan halen bij mijn broer. Hier een huis lager, daar hoorde ik iets, dat waren de heksen die in de wei aan 't dansen waren. Dat was een plezier en een zingen en een joelen. Ik zei dat tegen mijn broer. 'Dat heb ik ook al gehoord, zei die, nu moet ge morgen maar eens gaan zien wat voor schone ringen daar rond de bomen staan.' Mijn vaar heeft daar ook eens iets mee aan de hand gehad. Hij was ook schrijnwerker en op een avond kwam hij naar huis door de grote wei van de pachter en daar vond hij onder een appelboom toch zo een schone stok gelijk ge nog gene gezien hebt, zo was die afgewerkt. Vaar nam die op en toen kroop hij door de haag, maar toen kwam daar iets en roef! dat pakte de stok uit zijn handen en hij keek om en toen zag hij in die appelboom wel vijf, zes vrouwlie zitten. Toen was het zijn tijd dat hij binnen geraakte of ze hadden hem vast. In een huis hier hadden ze een bed uitgebroken en daar vonden ze scharen, naalden, garen allemaal gelijk zilver. En vaar liet 'hem' voorstaan dat een vrouw uit dat huis bij die heksen was in die appelboom.
Codering: Wie de heksen stoort wordt gestraft: variante 4
Regio: Horpmaal