VVB - Vlaamse Volksverhalenbank
Terug naar de startpagina Wat is een sage? Achtergrond bij dit project Medewerkers Interessante links
Zoekscherm Wat is narratologie? Doelstellingen VVB Terminologie Contact
 
- Vlaamse Volksverhalenbank -

Verhaalfiche
ID: 18323
Nummer: FVANH0397-0397
Type: 1.4 Luchtgeesten
Omschrijving: -
Verhaalopbouw: Op het domein van het kasteel van Petegem werden honderdvijftig doodshoofden opgegraven. Ten tijde van de slavernij liet de kasteelheer zijn slaven hard werken zonder hen eten te geven. De slaven moesten 's nachts zelfs de kikkers doen zwijgen om de nachtrust van de kasteelheer niet te storen. Na hun dood werden die slaven op het kasteeldomein begraven. Later spookte het bij Jantje de Knikker (?) in een ondergrondse gang van het kasteel.
Verhaal: In den tijd van ’t oud kasteel van Petegem – dat is ’n wreed oud kasteel – en ’t is daar onder de grond ’n mijne (gang) gemaakt, en Jantje de Knikker zit daar bij die mijne, en de Schelde loopt daarlangs.
En we hebben al die bomen omgekapt om te diepgronden voor fruitbomen te zetten. En we hebben daar voorzekers – om niet te overdrijven – honderd en vijftig doodshoofden uitgehaald.
Maar dat is al uitgekomen achterna! Den hovenier was vijfentachtig jaar. Zijn vader was daar ook hovenier geweest in den tijd van den slavenhandel. En ’t spookte daar altijd aan Jantje de Knikker! En naar dat den hovenier van toen zei – dat hij zelve gelezen had in oude boeken van dien voorvader dat ‘k zuuste zeie – en ’t spookte daar al in dien tijd. En dat staat allemale beschreven in die oude boeken. En dat was in den tijd van den slavenhandel: ’t waren toen rijke mensen op ’t kasteel, en ze lieten ulder slaven daar werken en doen, niet-waar, zonder eten zou ‘k moeten zeggen. En ’t staat zelfs in die boeken beschreven dat ze ’s nachts de puiden die kwekten in de Schelde moesten doen zwijgen om den kasteelhere niet te storen. En ze werden daar begraven en al.
En sedertdien is ’t daar nooit meer rustig geweest op die plekke: ’t spookt daar altijd! En sedert dat we daar bomen gaan kappen zijn, weten we nu hoe dat dat komt.
Verzamelaar: F. Van Houdenhove
Notulist: Katrien Van Effelterre
Taal: West-Vlaams (tussen Schelde en Leie)
Corpus: FVANH.20E
Codering: 623
Aard bron:Mondeling
Schriftbron: F. Van Houdenhove, Leuven, 1967
Regio: Anzegem
Kloekenummer: O182
Verteller: 3656 Vertellersinfo
Datering:
Jaar: 1967
Relatieve Datering:
Aard getuigenis: fabulaat
Literair: nee
Subgenre: sage
Opmerkingen:

Trefwoorden

Motieven

Plaatsen

Namen

    Andere Eigennamen

    

    © Seminarie voor Volkskunde K.U.Leuven - engine & design: Maerlant Centre
    converted by: Philippe Le Comte