Omschrijving: Schoferik met bijgedachte van ziel
Verhaalopbouw: Een man die samen met een kanunnik onderweg was met de koets, zag in de verte een dwaallichtje. De kanunnik raadde de man aan om niet naar het dwaallichtje te kijken; anders zou hij immers verdwalen. De man mocht ook niet naar het lichtje fluiten, want anders zou het hem pakken. Dwaallichtjes waren de zieltjes van ongedoopte kinderen. Wanneer men de kans kreeg, moest men dwaallichtjes met water besprenkelen.
Verhaal: Ene voer met de koets, opeens zegter 'fooi, doa is weer ene sjofot, ich zien hem alle nachten.' Doa was ene kanunnik met en die zei: 'kik nie noa 'm, want anders verdwaaltste (= verdwaalt ge), dat lok(t) tich aan! de moes (= ge moet) er ook nie op fluiten, dan komt het bij en pak(t) tich !' Dat waren ongedoopte kinder en aste konst, dan moeste ( = als ge kon, dan moest ge) er water op sprenkelen.
Regio: Membruggen