Omschrijving: Verjaagde zwarte kat vermenigvuldigt zich telkens opnieuw
Verhaalopbouw: Twee brouwers reden met paard en kar van Vechmaal naar Lauw, toen er plots een zwarte kat op de kar sprong. Eén van de brouwers sloeg de kat met een zweep zodat het dier op de grond viel. Even later sprongen er twee zwarte katten op de kar. Weer sloeg de man de dieren met de zweep. Tot grote schrik van de brouwers sprong er vervolgens een hele troep katten op de kar.
Verhaal: Met tante, in de brouwerij, doa was een zwatte kat. Ze hadden twee pjaad (= paarden) en ene wagel (= wagen) met tonnen. Ze kwamen thuis van Vechmal en tussen Vechmaal en Lauw sprong een zwatte kat met hun op de bok (= zit) van de wagel, neven de twee brouwers. Ene pak(t) zijn vuis(t) en de smet (= zweep) en houwt de kat af op e straat. Toen kwamen doa twee katten op de bok zitten. Toen houwt de man weer voor ze af te krijgen en toen kwam doa wel een heel regiment zwatte katten. Mè die hadden grauwel (= angst) gehad, ze!
Regio: Lauw
Relatieve Datering: Tante van de informant