Omschrijving: Kat van stichel afgehouwd speekt na derde maal
Verhaalopbouw: Een man die een private weg was ingeslagen, zag op een slagboom een kat zitten. De man sloeg naar de kat, maar het dier sprong terug op de slagboom. Hetzelfde gebeurde een tweede keer. Vooraleer de man de kat voor de derde maal wilde slaan, zei hij: "Als je er nu nog terug durft op te springen, dan sla ik je zo hard dat je wegvliegt!" Daarop antwoordde de kat: "Dat is niet erg, want je zal hier toch nooit meer komen."
Verhaal: Doa was ene op ene verboden weg gegaan. En doa zat een kat op een stichel (= slagboom), he houwde de kat af de grond op, maar ze sprong terug op. He houwde de kat weer af en weer sprong de kat terug op de stichel. Toen houwdeter nog ene derde keer en he zei: 'as zje nu nog doort (= durft) opkomen, dan houw ich oech tot dat zje vlieg(t)!' - 'Wel, da's niks, zei de kat toen, mè zje zult hier toch niemee komen!'
Regio: Tongeren