Omschrijving: -
Verhaalopbouw: Twee zussen die in de stad gingen poetsen, hoorden op een nacht dat de klok was stilgevallen. Uit angst om te laat te komen, stonden de zussen op en vertrokken. Bij het kerkhof stond een man met een laken over zijn hoofd. Vrijpostig trok de oudste zus het laken weg en sloeg de gedaante tegen het hoofd. Toen de zussen bij de fabriek aankwamen, stelden ze vast dat ze veel te vroeg waren. In het laken stond bovendien de afdruk van een lichaam. De pastoor gaf de zussen de raad om de volgende avond terug naar die plaats te gaan, de gedaante het laken terug te geven, en opnieuw tegen zijn hoofd te slaan. Nadat de zussen dat hadden gedaan, sprak het spook: "Jullie hebben geluk dat die zwarte pastoor er is!"
Verhaal: ’t Waren daar twee gezusters en ze gingen olsan naar de stad om te kuisen. Ip nen nacht, z’ontwekten en ulder horloge was stille gevallen. Ze stonden ip want ze wilden nie te late komen. Ze kwamen an ’t kerkhof en ’t stond daar ne vint mee ’n laken ip zijn hoofd. D’oudste, die nog gegasreerd (vrijpostig) was, trok da laken van zijne kop en gaf ’t en enen tegen zijn hoofd. Ze gingen vors en kwamen an de fabrieke, maar ze ware veel te tielijk (vroeg). En toene zagen ze dat er ’n lichaam in da laken geprent was. "Oei, oei", zeien ze, "me gaan daarmee naar de paster." De paster zei: "Ge moet morgenavend were oldaar gaan, en ie gaat daar nog ne keer staan zonder laken. Ge moet er were ipleggen en enen tegen zijn hoofd geven." Ze deên ’t en omme ne keer, diene vint zei: "G’hèt chance da die zwarte pape der es, wei!"
Verzamelaar: G. Speecke
Taal: West-Vlaams (Menen en omstreken)