Type: 2.3 Toverboeken
Omschrijving: -
Verhaalopbouw: Een man uit Houthulst had bij een drukker in Torhout een toverboek gekocht. 's Avonds verbleef de man op een boerderij waar de mensen in het boek begonnen te lezen. Op dat ogenblik begon een voorbijganger te dansen als een gek. Toen de mensen een volgende strofe in het boekje lazen, bleef de man stilstaan. Uiteindelijk werd de man die het boekje had gekocht, zo bang dat hij besloot het boekje in te metselen in een muur in Poelkapelle.
Verhaal: ’t Wos e vintje van Houthulst die in Torhout zuk e toverboek gekocht had bij e drukker. ’s Navonds wossen ol up e gehuchte gekommen en ze lezen dor èn ende in dat boekschge en e vintje die dor passeerde, stoend dor te dansen lik e zot. Ze wisten zieder niet dat dat van zieder wos dat dat vintje danste. En ze lazen e strofe verder en dat vintje viel stille. En toen gerochten ze gewore dat dat dat vintje zijn schuld wos met zijn toverboekschge. Ten langen letste gerochten zelve benauwd van zijn boekschge enne wos gedwoengen om dat boekschge weg te doen, enn’ed het ingemetseld in e meur in Poelkapelle. Enne gerochte benauwd van zezelven. "Zie je dat ‘k ik ommèkeer zelve e toer tegenkommmen?" zeiten.
Verzamelaar: S. Top
Taal: West-Vlaams (Vrijbos)West-Vlaams (Vrijbos)