Omschrijving: De Baas van "Dalemolen" in Lauw komt terug als (zwarte) hond
Verhaalopbouw: De oude molenaar van de Dalemolen kwam na zijn dood spoken in de gedaante van een hond. Omdat de hond de hele tijd onder de kachel zat, heeft men een pastoor laten komen om het spook te verbannen. Geen enkele pastoor slaagde daar echter in, want de geestelijken waren zelf niet zonder zonden. Uiteindelijk heeft één pastoor het dier dan toch kunnen overlezen en verbannen naar de kolk.
Verhaal: In d'oude Molen, doa was den aa man gestoreven en he kwam terug as hond. Dien hond lang altijd onder de stoof en he wilde nie uitgaan. 'Ich heb hier zoveel rech(t) as zjiè' zeiter dan. Toen hebben ze de pastoors gehaald, wel twee, drie, maar he wis(t) altijd iet: den ene had koekskes uitgehaald, den andere dit, den andere dat. Op 't leste he(ef)t ene pastoor hem dan toch overlezen, en ze hebben hem toen in de kolek verbannen.
Regio: Lauw