Omschrijving: Trekt kinderen op - Trekt honden op
Verhaalopbouw: In Groote-Spouwen spookte het. Op een dag was er een meisje in het Rietbos met haar broer aan het spelen. De kinderen waren in een appelboom geklommen, toen ze plots een zware stem hoorden: "Trekt kinder op - Trekt honden op!" Men vertelde dat de stem kwam van een spokende hond die door een geestelijke was verbannen omdat hij tijdens zijn leven niet goed voor zijn kinderen had gezorgd.
Verhaal: Janne G. heeft me verteld dat het in Spouwen (Groot-Spouwen) spookte. In het Rietbos daar hoorden ze 's nachts altijd een stem roepen. Zij had het zelf ook dikwijls gehoord. Toen ze kind was, had ze daar gewoond. Ze was eens met haar broer aan 't spelen en ze waren in een kromme appelboom gekropen. En vanuit het Rietbos kwam daar een zware stem: 'Trekt kinderen op - Trekt honden op!' en dat trok zo van de ene kant naar de andere en dat riep altijd hetzelfde. De mensen vertelden dat dat een hond was die een geestelijke daar gebannen had omdat hij kwam spoken. Het was iemand die moest terugkomen omdat hij zijn kinderen niet goed opgetrokken had.
Regio: Herderen
Opmerkingen: De informant hoorde het verhaal van een zekere Janne G.