Type: 1.5 Plaaggeesten
Omschrijving: Pleudde vergezelt de mensen
Verhaalopbouw: Een man die samen met een vriend terugkwam van Zichem, wandelde over de Zandbaan, die Herselt, Averbode, Zichem en Diest verbond. Langs de kant van die weg stonden doornen en wild hout. Alle boeren hadden in die tijd een pioche (haak) bij zich, voor als hun kar zou vastrijden of om zich te verdedigen tegen boze geesten die men onderweg zou kunnen tegenkomen. Opeens zagen de man en zijn vriend dat ze gevolgd werden door een hond die wel driemaal zo groot was als een normale hond. De hond had iets rond zijn nek, dat men in het zand kon horen schuren. Wanneer de mannen halt hielden, bleef de hond ook staan. De mannen besloten onderweg binnen te gaan in een herberg, waar ze een liter bier bestelden voor hun tweeën. Toen de mannen vertelden dat ze Pleudde hadden gezien, maakte de herbergier de deur open, en zag hij Pleudde inderdaad voor de deur zitten. De herbergier bracht de hond wat brood, maar het dier wilde niets eten. Toen de mannen hun bier hadden opgedronken, zeiden ze: "In Gods naam, wat God bewaart, is wel bewaard. We gaan erdoor!" De mannen gingen naar buiten en zagen dat Pleudde spoorloos verdwenen was.
Verzamelaar: M. Houtmeyers
Taal: Brabants (Diest en omstreken)