Omschrijving: Heks geeft "pootzaad"; kind wordt ziek
Verhaalopbouw: Een heks gaf aan een oude vrouw wat wortelzaad. De volgende dag werd de zoon van de vrouw echter ziek. Nadat de pastoor van Offelken het kind had overlezen, werd het weer beter. De pastoor gaf de vrouw de raad om voortaan voor alles wat ze kreeg te betalen.
Verhaal: Een heks van Rutten was thuisgewees(t) en ze had pootzaad gegeven aan mijn aa mem (= oude moeder). E beetsje ternoa jonde (= werd) de jong(en) ziek. Ze zijn noa Offelken gegaan voor hem te laten overlezen. De pastoor zei: 'ge moet nooit afnemen as ze U iet geven, ge moet altijd betalen.' Hij is toen genezen, maar het was toch enen areme zak.
Regio: Lauw
Relatieve Datering: Moeder van de informant