Omschrijving: Heks verwijderd door relikwie van "Spirit" van Luik
Verhaalopbouw: De heks X had medailles en een pot bonen verkocht aan een horlogemaker in Tongeren. Na enkele dagen werd het dochtertje van de man echter ziek. De moeder ging naar een geestelijke in Luik, die zei: "Je dochtertje is behekst door een bepaalde vrouw. Ik geef je een heiligdom dat je onder de dorpel moet leggen. Je man zal wel willen weten wie de heks is, maar hij mag niet kijken. En jij moet kijken in de spiegel van de stoffenwinkel tegenover je huis." De heks probeerde driemaal tevergeefs om binnen te komen in het huis. Daarna ging ze weg. Daarna werd het zieke meisje stilaan weer gezond.
Verhaal: In Tongeren was een huis, enen horlogemaker, en die had e schoon klein metske (= meisje), e lief ding, ze! En 'Lala' kwam ook. Ze had medalles verkoch(t) en van alles, ze had ook een doos bonen verkoch(t) voor vijftig frank! en ze kwam doa alle dagen soep uiteten! Het kind kreeg ternoa iet. Ze is met haar eigen zuster in Luik gewees(t) met ene spirit, die vrouw he(ef)t haar zuster moeten uittrekken; wei ze de zeul (= dorpel) over was, zei de spirit: 'oer (= uw) dochter is behouden van ene mins' en de spirit zei alles, wie dat was en alles: 'dat kindsje is behouden van die madam. Hier is een heiligdom, dat moet zje vas(t)planten aan oer (= uw) deur, dat het nie wegkan, dan zal het gedaan zijn. Oere man is wel curieus (= nieuwsgierig), mè he mag het nie zien en zjiè moet kieke in de spiegel van de stoffenwinkel tegenover.' - van doa zag ze wa gebeurde in de straat. - Toen kwam de heks weer, ze he(ef)t drie keer geprobeerd, mè gene moyen voor door te geraken! De man stond doa met zijn haar rech(t) op zijne kop, hij kon het nie geloven. Toen is het kind stilaan verbeterd.
Regio: Tongeren