Omschrijving: Wie 's nachts de vroedvrouw haalt ziet spoken
Verhaalopbouw: Op een dag kwam een man uit Gors-Opleeuw X, de vroedvrouw uit Loon, roepen. De man was alleen gekomen omdat zijn beide ouders ziek waren. Toen ze onderweg waren, zagen ze in het Gillebroek in Kerniel een mooie zwarte zijden handschoen op de grond liggen. X nam de handschoen en gaf ze aan de man, met de woorden: "Die kan je nog gebruiken om netels uit te trekken." De man gooide de handschoen echter terug op de grond. Op dat moment verscheen er een grote zwarte hond, die de handschoen in zijn muil nam. Toen de vroedvrouw bij de zwangere vrouw kwam, was ze tot niets in staat, zo verschrikt was ze.
Verhaal: Een klein manneke van Gors-Opleeuw, kwam Siena, de 'wijsvrouw' van Loon eens roepen. 'Waarom zijt ge maar alleen gekomen?' vroeg Siena. 'Tja, tja, zei 't manneke, daar was niemand anders, pa en mam zijn ziek.' En onderweg in 't Gillebroek te Niel (Kerniel) daar lag een schone, zwarte zijden 'has' en Siena raapte ze op en gaf ze aan 't manneke: 'Och, dat is nog goed om netels te trekken, iets anders kunt ge met één 'has' toch niet doen,' zei Siena. Maar 't jongske gooide ze weg en toen kwam daar een zwarte hond en die pakte ze op. Toen de 'wijsvrouw' aan 't vrouwmens moest beginnen, kon ze nog niet, zo 'gepakt' was ze.
Codering: Wie 's nachts de vroedvrouw haalt ziet spoken: variante 2
Regio: Broekom