Omschrijving: Laarzen weggetoverd en teruggevonden, hagen op de weg getoverd
Verhaalopbouw: In Wellen woonde een man die kon toveren. Wanneer zijn vrouw haar laarsjes niet kon vinden, sprak de tovenaar: "Kom eens naar buiten!" Zodra de tovenaar naar binnen ging, stonden de laarsjes daar. Die tovenaar kon er ook voor zorgen dat mensen niet op hun bestemming geraakten; hij toverde dan allemaal hagen rond de wandelaars.
Verhaal: Hier was vroeger ene man van Wellen, die kon toveren. As de vrouw haar botten nie vond, dan zeiter: 'kom maar eens uit', dan gingter in en dan stonden de botten doa. As zje ereges moes(t) gaan, dan weddeter da zje ter nie zoudt geraken, en dan stonden ook allekanten hagen voor oech (= U).
Regio: Mal