Omschrijving: Doden komen terug wegens een niet volbrachte gelofte
Verhaalopbouw: Een oude vrouw die op sterven lag, droeg een lederen verband omdat haar schouder gebroken was. De vrouw vroeg aan haar dochter of ze dat lederen verband na haar dood in Scherpenheuvel wilde gaan offeren. De dochter beloofde samen met haar echtgenoot X naar Scherpenheuvel te zullen gaan. Omdat de begrafenis heel wat drukte met zich had gebracht, was de dochter echter niet onmiddellijk naar Scherpenheuvel geweest. Op een nacht zag de vrouw verschrikt hoe haar dode moeder naast haar bed heen en weer wandelde. De vrouw ging naar de pastoor, die zei: "Ja, het lichaam sterft, maar de ziel niet. De nachtelijke verschijning is zeker de ziel van je moeder geweest. Je moet naar Scherpenheuvel gaan." De volgende dag ging de vrouw samen met haar echtgenoot naar Scherpenheuvel, waar ze het lederen verband offerden. Daarna bleef het rustig.
Verhaal: Toen moeder op haar laatste was, zei ze dat we haar 'asselplaat' te Scherpenheuvel moesten offeren. Ik en Guillaume hadden het haar beloofd. Maar met dat sterfgeval hadden we zoveel aan de hand en we waren zo onder de voeten en zo kwam het dat we niet direkt gegaan waren. En ik en Guillaume, we kregen en gejaagdheid op ons en toen op een nacht werd ik wakker en daar ging moeder op en af in de kamer langs mijn bed.Ik dorst me niet verroeren van de schrik maar ik zag ze goed. Toen ben ik naar de pastoor gegaan en die zei: 'Ja, uw lichaam sterft maar uw ziel niet, dat is uw moeder geweest, en ge moet maar naar Scherpenheuvel gaan.' We zijn toen gegaan en van toen af, toen we de 'asselplaat' daar neergelegd hadden, was die gejaagdheid weg van ons allebei en we waren toen ook getroost. Ge moogt geen beevaart op u nemen, dat moet ge doen ofwel moeten ze u dat afnemen.
Codering: Doden komen terug wegens een niet volbrachte gelofte: variante 1
Regio: Rutten