VVB - Vlaamse Volksverhalenbank
Terug naar de startpagina Wat is een sage? Achtergrond bij dit project Medewerkers Interessante links
Zoekscherm Wat is narratologie? Doelstellingen VVB Terminologie Contact

- Vlaamse Volksverhalenbank -

Verhaalfiche
ID: 2888
Nummer: MDREE0445-0445
Type: 4. Historische sagen
Omschrijving: "X" aangehoudern door verklede jagers
Verhaalopbouw: Toen X in het veld aan het werken was, kwamen er twee politieagenten voorbij, die zich als jagers hadden verkleed. De agenten vroegen aan X: "Heb jij geen haas gezien?", waarop de rover antwoordde: "Neen". Daarop zeiden de agenten: "Dan zal jij onze haas wel zijn!", en ze pakten de rover op.
Verhaal: Nu zal ich oech (= U) nog vertellen wei ze aan hem (ge)komen zijn. Hij was aan 't labeuren in 't veld - het was ene boer, wor! - en doa kwamen twie gendäremen met hem, mè die waren in jager verkleed, en die vroegen hem: 'hoe (= hebt ge) genen haas gezien?' - 'Nein!' zeiter -'Dan zult zje o(n)zen haas wel zijn!' zeien ze, en ze deden hem de menotten aan en namen hem met. Toen flöddeter (= floot hij) nog op zijn hon(den), en he zei: 'As mijn hon(den) met mich waren, dan had zje mich rap gelos(t)!'
Verzamelaar: M. Dreezen
Notulist: Katrien Van Effelterre