Type: 3.1 Duivels
Omschrijving: Duivelsschuur; duivel bedrogen door nagebootst hanengekraai
Verhaalopbouw: Een boer uit Rutten had een pact gesloten met de duivel. Als de duivel een schuur zou kunnen bouwen vooraleer de haan 's ochtends voor de eerste maal kraaide, dan zou hij de ziel van de man krijgen. Toen de schuur bijna af was, liep de boerin naar het kippenhok. De boerin sloeg met haar handen op haar heupen en begon te zingen, waarop de haan onmiddellijk begon te kraaien.
Verhaal: Dat was hier in Rutten nie, mè ereges anders, doa waren ze een schuur aan 't maken. En ze hadden zo een akkoord gemaak(t): de duvel kreeg de ziel met, mè de schuur moes(t) rech(t)staan, iej (= eer) den haan kraaide. De schuur was vjadig (= klaar) op ene vierkante meter noa, toen is de vrouw gauw uitgelopen en ze ging onder de polder (= kippenhok) en ze klopte met haar ärem (= armen) op haar heupen, en ze begint te zingen, en op de slag antwo(or)dde den haan h'r! Doa was de duvel ook weer eens gevangen.
Codering: R110
Regio: Rutten