Omschrijving: Koeien als spookdieren
Verhaalopbouw: Een jongen die als bakkersgast werkte bij een zekere X in Sint-Truiden, was verliefd op een meisje uit Halle-Booienhoven. Op een avond kwam de jongen zijn geliefde tegen op de markt. Omdat het meisje bang was om alleen naar huis te gaan, ging de jongen met haar mee. Op een heuveltje in Wilderen zag het tweetal echter iets vreemds. Er kwamen zes koeien aangelopen, keurig op een rij alsof het mensen waren. De ene koe hield haar kop naar links, de volgende naar rechts, enzovoort. Sindsdien heeft de jongen zijn vriendin nooit meer naar huis durven brengen.
Verhaal: Ik ben lang bakker geweest bij de oude Usé te St.-Truiden. Ik was nog jong, nog niet getrouwd en ik had kennis gekregen met een meisje van Halle-Booienhoven. Op een avond rond half acht kwam ik ze eens tegen op de markt en toen zei ze: 'Ge gaat me toch niet alleen laten thuisgaan?' En hoe zijt ge als ge jong zijt? Ik trok mee. Maar te Wilderen hebt ge een berg af en dan een bergop en daar zag ik ineens iets dat me niet aanstond. Ik zei nog: 'Wat komt daar aan?' en toen we korter bij waren, toen waren het zes koeien en daar was niemand bij en de eerste met de kop links en de tweede met de kop rechts, de derde weer links en de vierde weer rechts en de vijfde keek links en de zesde rechts. Die gingen daar stil aan ons door, of het mensen waren. Ik was helemaal niet op mijn gemak en daarna heeft ze mij niet meer moeten vragen om mee te gaan.
Regio: Berlingen