Omschrijving: Ontmoeting met dwaallichtje - verklaring
Verhaalopbouw: Een dwaallichtje is in feite ammoniak of fosfor dat boven de moerassen hangt. Op een avond was X op pad met Y die in de Ganzestraat woonde. In de Tierstraat zagen de mannen tussen twee huizen een dwaallichtje zweven.
Verhaal: Dat heb ik echt meegemaakt en dat kunt ge vragen gaan, daar kan ik u getuigen van geven: Louis C. op de Ganzenstraat en Juul v.V. Louis C. die was bij me. Een dwaallichtje dat is ammoniak of een soort stikstof fo..., ja fosfor, die door de moerassen dikwijls door de grond opkomt en dan van 't ogenblik dat die boven komt in de lucht, in mistlucht, dan zweeft dat, die fosfor, hè. Op de Tierstraat tussen Zjang en Miebese Bet en daartussen hadt ge toen geen huis. En daartussen kwam dat zo stillekens opgewerkt. Ik zeg: 'Wat komt dan daar aan?' En daar woonde Jef v.W., dat was ook zo'n guitenman (= grapjas). Toen meende ik dat die afkwam en wij aan 't loeren. En toen geloerd en op de lange duur kwam dat af en dat wiegde maar en dat wiegde maar.
Codering: k''
Regio: Diepenbeek