Omschrijving: De witte juffrouw en de zwarte madam
Verhaalopbouw: Een man woonde op een hoeve in Piringen, waar een zekere X uit Widooie als knecht werkte. Telkens wanneer X naar huis ging, kwam hij onderweg een meisje met een witte zijden jurk tegen. De jongen was altijd bang van het meisje, zodat hij na een tijdje niet meer naar huis durfde te gaan. Toen de boer aan de jongen vroeg waarom hij niet meer naar zijn ouders ging, vertelde de knecht het verhaal over de witte juffrouw. "Je hoeft niet bang te zijn", zei de boer, en hij ging die avond met de jongen mee. De boer kon de witte juffrouw echter niet zien. Toen de knecht volhield dat híj ze wel zag, raadde de boer hem aan om eens aan de witte juffrouw te vragen wat ze wilde. Daarop antwoordde het meisje: "Ik ben een tijdje je vriendin geweest. Nu moet je mij een plezier doen. Je moet eens voor mij naar Scherpenheuvel gaan." De knecht deed wat ze vroeg. Daarna zag hij de witte juffrouw nooit meer.
Verhaal: Mijn 'grampeer', die kon vertellen, die is nu al een veertig jaar dood. Die zijn 'grampeer' woonde op een 'winning' in Piringen en daar was ene van Nolles knecht. En als die naar huis ging, kwam onderweg altijd een meisje gelijk hem, heel in 't wit en het ruiste van de zij. En die jongen werd zo bleek en zo mager en hij treurde uit, en hij dorst niet meer naar huis gaan, hij woonde in Bedeu (Widooie). En op een keer zei de boer: 'Wel jongen, gaat gij niet meer naar uw ouders?' En toen vertelde hij dat van die witte juffrouw. 'Dat is niets, ik zal eens met u meegaan', zei de pachter. En onderweg zei die van Nolles: 'Daar is ze weer' - 'Wel, gij zijt gek, ik zie toch niets.' - 'Hier gaat ze toch nevens mij.'- 'Ik zie niets, maar weet ge wat ge doet, vraag eens wat ze moet hebben.' En toen zei ze: 'Gij hebt me mij 'gekerseerd' gehad en nu moet ge mij een plezier doen, ge moest eens naar Scherpenheuvel voor mij gaan.' Toen hij daar geweest was, heeft hij ze niet meer gezien.
Codering: De witte juffrouw en de zwarte madam: variante 1
Regio: Jesseren