Omschrijving: Dwaallichtjes
Verhaalopbouw: Een man die 's nachts wakker werd, zei tegen zijn vrouw: "X, hier is een dwaallichtje. Ik ga het verlossen." De man ging naar beneden terwijl het dwaallichtje vóór hem de trap af ging. Bij de pomp heeft de man het dwaallichtje gedoopt. Wanneer het dwaallichtje verlost was, ging het lichtje uit. De persoon die het verloste, had dan recht op een plaatsje in de hemel. Y, de broer van X, kwam 's avonds ook een dwaallichtje tegen, maar hij was niet slim genoeg om het te dopen. Het had maar een haar gescheeld, of Y zou verdronken zijn in de vijver waar het dwaallichtje hem naartoe had geleid.
Verhaal: De vaar van de mam van mijn vrouw heeft eens een dwaallichtje verlost. Op een nacht werd hij wakker, hij stiet tegen zijn vrouw: 'Mie, hier is een dwaallichtje, ik ga het verlossen.' En hij stond op en het lichtje ging voor hem op de trap af, en aan de pomp onder heeft hij het maken te dopen met een kruis of drie.Met dat derde kruis had hij het getroffen. En als het verlost is, dan is het lichtje uit, en dan hebt ge recht op een stoel in den hemel. De vrouw haar broer Jan kwam 's avonds ook een dwaallichtje tegen, maar die had het verstand niet het te dopen en het leidde hem verloren naar een poel, maar hij had het nog juist gezien anders was hij verzopen.
Codering: Dwaallichtjes: variante 1
Regio: Borgloon