Omschrijving: De Tullekes
Verhaalopbouw: Wanneer de heksen 's avonds een bijeenkomst hielden, hoorde men wondermooie muziek. Men hoorde de heksen al van ver aangevlogen komen. Wanneer de heksen in de lucht vlogen, was er zoveel wind, dat het leek alsof de bladeren allemaal van de bomen zouden waaien. 's Ochtends was er echter niets van te zien, behalve de heksenkringen waar het gras helemaal was verdwenen door het dansen.
Verhaal: Dat heb ik met mijn eigen oren gehoord. 's Avonds zo, hé, dan viel dat voor dat ge de schoonste muziek hoorde rondvliegen. Dat waren van alle instrumenten en dat was heel schoon en ge hoorde dat van verre aankomen. De tullekensjacht is dat, en dat was zo een gedoe dat ge dacht : 'Nu blijft er geen blad meer op de bomen', maar 's morgens was er niets meer te zien, behalve in 't veld waar ze gedanst hadden, daar stond in een ronde ring geen spierke meer recht en buiten die ringen kondt ge niet zien dat daar iemand gegaan had, daar stond het graan schoon recht. Vroeger heb ik die ringen dikwijls gezien maar nu komt ge dat niet meer tegen.
Regio: Voort