Omschrijving: De Tullekes
Verhaalopbouw: X ging samen met Y en Z op strooptocht in Heks-bos. Opeens hoorden de mannen een belletje rinkelen, hoewel er niets te zien was. Het was een heel ander geluid dan dat van de flessen die de kasteelbewoners in de bomen hingen om stropers af te schrikken. X schoot naar de plaats waar het gerinkel vandaan kwam, maar dat hielp niets. Hoe verder de stropers het bos in gingen, hoe luider het geluid weerklonk. Toen de mannen de Perenwei bereikten, hield het gerinkel op.
Verhaal: Ik en Tinus P. en Martin K., wij waren op 'loerjacht', in Heks-bos. Ik geloof niet aan heksen en spoken, maar daar hebben wij iets meegemaakt en ik weet niet wat dat was.Ge moet weten dat die van 't kasteel in 't bos flessen hingen en als het dan waaide, dat was dan flessenmuziek en dat was om de 'loerjagers' schrik aan te jagen. Maar wij wisten dat en wij waren daar niet bang van. Maar eens toen we weer daar waren, toen was er een geklingel gelijk van een klein belleken, dat was heel anders dan die flessen, en dat was altijd recht vóór ons. Gingen we rechts, dan hoorden we het rechts voor ons, gingen we links, dan was het links voor ons. Ik zei tegen Tinus: 'Ik ga schieten waar het klingelt' - 'Dat moogt ge niet, dat is niets goeds, dat ziet ge toch wel' zei Tinus. En toen het klingelde, schoot ik toch, maar dat was niets gekort, daar trok het 'hem' niets van aan. Toen zei ik: 'We gaan door 't bos trekken, 't kan zijn wat het wil.' Maar toen we in 't bos kwamen, was het nog erger, toen klingelde het overal en 't was wel of daar duizend vogels zaten. Maar zo gauw we in de Perenwei kwamen, toen was het gedaan. Was dat de tullekensjacht misschien, waar mam dikwijls van vertelt?
Codering: De Tullekes: variante 1
Regio: Gutschoven
Subgenre: sage
Opmerkingen: Cfr. volgend verhaal uit Cosen, door B.B. gepubliceerd in 't Daghet in den Oosten, II, 1887, p. 191: Honderden onzichtbare heksen vlogen snel door de lucht, terwijl ze riepen: "Nurf-njef! Nurf-njef!" De Grote Heks antwoordde dan: "Tjoemb! Tjoemb!" Soms weerklonk er ook muziek van een schalmei.