Omschrijving: Heks tovert kinderwieg vol maden - verklaring
Verhaalopbouw: Een heks was bij een molenaar bloem komen kopen. Omdat de heks een tijdje bij het wiegje van het kind had gestaan, gaf de buurvrouw van de molenaar de raad om de kapelaan te laten komen. De vrouw wist namelijk dat die heks elders een kinderwiegje vol maden had getoverd. De kindjes sliepen vroeger echter op een zak gevuld met stro. Vaak vond men dan ook maden in het stro zonder dat er een heks was langsgekomen.
Verhaal: (...) - Mevr.: En in de geburen was een vrouw, als ik daarmee sprak dan was ik betoverd.- Miel: Die kwam eens bij ons in en wij hadden dan een molen, wor. En wij verkochten bloem aan de mensen en dan zorgden wij ook dat die mensen wat gist hadden, wor. En dat geriefde ons ma (echtgenote) dan in huis. En zo was die vrouw ook in huis en die vrouw had een kwade naam eh die kon heksen en die kon en ik weet niet wat die allemaal kon. En die vrouw (uit de geburen) gaf toch de raad van de kapelaan te halen en het kind laten te overlezen. Die vrouw (zogenaamde heks) was aan de wieg geweest en ZIJ wist dat die vrouw nog aan wiegen gestaan had en een uur daarna zat de wieg, eh, de stroozak vol maden. Omdat ze dan daar attent op gemaak waren: 'En als die vrouw bij de wieg stond dan is er iets gebeurd.' Tja, ja, dan gingen ze het ding eens goed onderzoeken. Anders, dan legden ze maar een andere doek erover of wat ze hadden - ja in die arme tijd, al die geschiedenissen komen voort uit de armoe van de mensen - en dan gingen ze dat eens grondig onderzoeken en dan vonden ze door de duur maden, die er toch in zaten als die vrouw daar niet geweest was ook.
Codering: a
Regio: Hasselt