Type: 1.5 Plaaggeesten
Omschrijving: Kwade geest verbannen - slaat zwarte hand op doek
Verhaalopbouw: Bij X had men veel ongeluk; de dieren gingen allemaal dood en men kon geen boter meer maken. Op aanraden van de paters ging de familie op bedevaart. Daarna kwam de pater de plaaggeest verbannen. Met een koord werd de geest naar het bos geleid, dat later 'Verbannen bos' werd genoemd. De pater vroeg om een handdoek. De handdoek die men gaf, was niet geschikt omdat iemand er 's zondags had aan geweven. De tweede handdoek was ook niet goed omdat hij was gemaakt door een vrouw die niet naar de kerk was geweest. De derde handdoek voldeed wel aan de eisen. De geest sloeg een zwarte verbrande hand in de handdoek en verdween daarna.
Verhaal: En bij P. Harie, waar die gewoond heeft in dat huis - het huis is nu afgebroken over twee jaar, of drie jaar - juist tegenover de kerk voor de bos, Moreau woont daar op die winning hè achter het boske. Daar stond een boerenhuis, een eiken huis met zwarte stijlen. Daar woonde vroeger jaren P. Harie, P. heette de moeder denkelijk, hij heette Harie en dat was dan Harie van P. En die hadden ook zoveel tegenslag met hun beesten en alles. En het een ging kapot en het ander kapot en daar konden ze geen boter krijgen gestoten. En toen ook naar de paters gegaan en toen zegden de paters dat ze moesten bedevaart gaan, bidden. Die moesten de kwade verbannen en toen hadden ze een koord en toen bonden ze die met die koord en toen leidden ze hem de bos in, daarom heette dat de 'Verbannen bos'. Toen gaven ze een handdoek en toen zei de pater: 'Neen, die is niet goed, daar is 's zondags aan geweven', zei hij. Daar was 's zondags aan gewerkt, die mocht die pater niet hebben. Toen gaven ze een andere, toen deed hij die andere uiteen. 'Die is ook niet goed, daar heeft een vrouw aan gesponnen die haar kerkgang niet gedaan heeft', zei hij. En toen haalden ze een derde en toen daar houwde hij zijn hand op, een zwarte verbrande hand. Toen was hij weg, dat was bij P. Harie.
Codering: c
Regio: Hasselt