Omschrijving: Gloeiende lamp - verklaring: weerschijn van de maan in zeis
Verhaalopbouw: Een man vertoefde 's avonds bij de Dijken, een plaats waarover men vertelde dat het er spookte. Opeens liep de man verschrikt weg omdat hij werd gevolgd door een gloeiende lamp. Het moet de weerspiegeling van de maan in de zeis zijn geweest.
Verhaal: Ja, ge hadt van die mannen die van alles gezien hadden en ze hielden daar zo vast aan dat ze dat met hun eigen ogen gezien hadden en ge moest maar niet proberen van hun uit te lachen want ge zoudt nog ruzie kunnen krijgen. Daar vertelde mij ook eens ene. En die was 's avonds met zijn zeis op zijn rug aan de Dijken, ja en daar had het dan al de naam dat het spookte. En daar liep opeens een gloeiende lamp achter hem en hij ging lopen of zijn leven er van afhing. Dat moet de maan geweest zijn die zo scheen op zijn zeis en dat blonk hè.
Codering: e
Regio: Hasselt