Omschrijving: Vuurbol achtervolgt man; zwarte hand gebrand in deur
Verhaalopbouw: Een man die bij X was gaan kaarten, kwam terug langs het Ostertveld. Toen de man tot zijn grote schrik een vuurbol op zich af zag komen, rende hij naar huis zo snel hij kon. De volgende ochtend stond er een zwarte hand in de deur gebrand.
Verhaal: Bij Jean B., maar die mensen zijn lang dood, wor, daar ging hij dan 's avonds dikwijls eens kaarten spelen of zoiets, dat was mijn tweede vader zaliger. En dan kwam hij over Osterveld (= hoger gelegen plaats te St.-Lambrechts-Herk) heette dat. En daar kwam eens een vuurbol op hem af en daar had hij hem bijna doodgelopen eer hij thuis was. En toen houwde hij de deur achter hem toe en 's anderendaags stond daar een zwarte hand gebrand in de deur. En zo van dat.
Codering: b
Regio: Sint-Lambrechts-Herk