Type: 5. Sagen - Legenden
Omschrijving: De H. Maagd beschermt haar heiligdom en straft de oneerbiedigen
Verhaalopbouw: Het Mariabeeld van Opheers werd altijd meegedragen in de processie van Kortenbos. Toen ze het beeld op een dag een nieuwe mantel wilden aantrekken, bleek het kledingstuk niet te passen. Daarom heeft men dan de handen en voeten van het beeld afgezaagd. De schrijnwerker en de vrouw die het beeld moest aankleden, raakten kort daarna volledig verlamd.
Verhaal: In Opheers hebben we een schoon Lievevrouwenbeeld. Toen het in Kortenbosch processie was, waren wij daar en de onze was de schoonste van allemaal die in de processie gingen. Elke keer als in Opheers de processie ging, moest de Lievevrouw aangekleed worden en eens hadden ze een nieuwe mantel gekocht maar ze konden hem niet aankrijgen. En toen hebben ze de voeten en de handen afgekapt. En die dat gedaan hadden, de vrouw die haar moest aankleden en de schrijnwerker, die werden allebei lam korte tijd daarna. Ze konden niet meer gaan of staan, alleen maar in de zetel liggen.
Codering: De H. Maagd beschermt haar heiligdom en straft de oneerbiedigen: variante 1
Regio: Opheers