Omschrijving: Geest van moeder
Verhaalopbouw: Vroeger gingen de meisjes 's avonds spinnen. Het gebeurde vaak dat de meisjes elkaar uitdaagden om op de deur van de kerk een kruis te gaan tekenen. In het kader van de weddenschap ging één van de meisjes om middernacht een kruis op de deur tekenen. Toen het meisje zich omdraaide, zag ze iemand staan die niets anders droeg dan een hemd. In de overtuiging dat één van haar vriendinnen haar wilde bang maken, trok het meisje het hemd van de gedaante uit en ging naar huis. Daar stelde het meisje vast dat ze het hemd van haar overleden moeder had uitgetrokken. Het meisje had dat hemd nog zelf gemaakt.
Verhaal: Geest van moeder.
Vruger jaren dan sponnen de meskes (meisjes) hier veel. 's Nachts om 12 u. dan deden ze er om (een weddingschap aangaan) om een kruis op de kerkdeur te zetten. Wie dat dat dierf was nen hardie (durver). Soms gingen er dan een paar meskes mee en die bleven dan van op nen afstand zien of dat ze het wel deed. Als ze alleen ging dan moest ze iets meebrengen om te laten zien of ze er wel geweest was. Nu, op ne keer, daar was er weer één met een woord: zij zou eens laten zien dat ze dat dierf en zij was van niks vervee (bang). Allé, ge kent dat hé! Ze zet met krijt een kruis en ze kijkt zo eens achteruit en ze ziet daar één moeienoks (moedernaakt) in haar hemd staan. "Maar gij niet zenne, gij gaat mij eens niet bang maken zenne" en ze trok dat hemd uit. Ze kwam thuis en dat was nu het hemd van haar moeder die gestorven was. Ze had het zelf nog gemaakt.
Verzamelaar: B. Van Grieken
Taal: Antwerps (Lier en omgeving)