Omschrijving: Bespookte plaatsen d) Kasteel
Verhaalopbouw: Enkele mannen hadden een weddenschap gesloten. Eén van de mannen moest een nacht doorbrengen in een leegstaand kasteel. Toen de man in het kasteel pannenkoeken begon te bakken, vielen er plots beenderen uit de schoorsteen. De man gooide alle beenderen in een hoek en bakte verder. Even later stond in de hoek een volledig geraamte dat de man gebaarde om te volgen. De man volgde het spook door allerlei geheime gangen. In de kelder tilde het spook een grote steen op, waaronder drie zakjes met geld lagen. Eén zakje was voor de armen, één voor de kerk en één voor de man. Nadat het geld was verdeeld, kon het spook eindelijk rust vinden.
Verhaal: Er stond hier een kasteel leeg en mannen hadden gewed dat een van hen er de nacht zou doorbrengen. Hij moest bloem hebben om pannekoeken te bakken. Hij begon te bakken en plots viel een been door de schouw in zijn pannekoek. Bij de tweede koek, gebeurde hetzelfde. De man wierp de beenderen achtereenvolgens in een hoek. Plots hoort hij lawaai. In de hoek stond een geraamte die hem aankeek en met zijn vinger teken deed hem te volgen. De man volgde het spook door allerlei geheime gangen. In de kelder vonden ze een grote steen met een ring. Het spook hefte de steen op en daar lagen drie zakjes geld. Eén zakje was voor de armen, één voor de kerk en één zakje voor hem. Het spook kon de eeuwige rust niet vinden vóór het die goede daad volbracht had. Sindsdien spookt het niet meer op het kasteel.
Verzamelaar: M. Hermans
Taal: Limburgs (Herk-de-Stad)